„Halbölcső” az élőhelyfejlesztésért és a horgászturizmus fellendítéséért

2023. 11. 10.

Hosszú ideje fennálló problémát orvosolhatott a Közép-Tisza-Vidéki Horgász Egyesületek Szövetsége a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban megvalósult beruházásával. A kezelésükben álló közép-tiszai részen az elmaradó, illetve esetenként gyors lefolyású áradások miatt a halak nem találtak alkalmas feltételeket az utódnemzéshez, azonban a Széchenyi 2020 programban elnyert támogatásból sikerült minimális műszaki beavatkozást igénylő vízszintszabályozással optimális ívóhelyeket biztosítani nekik.

A szövetség fő tevékenységei közé tartozik az egyesületek érdekképviselete, a horgászjegy-értékesítés, a gyermek és ifjúsági horgászprogramok, táborok szervezése, valamint a versenyek megrendezése. Emellett 2016 óta csaknem háromezer-százötven hektárnyi állami vízterület hasznosításáért is felel a Tiszán, a Nagykunsági Főcsatornán, valamint néhány kisebb csatornán. Ezeknek a tevékenységeknek az összekapcsolásával, összehangolásával egy horgászcentrikus gondolkodás, illetve hasznosítási mód váltotta fel a magyarországi halgazdálkodási vízterületeken korábban alkalmazott koncepciót.

A szervezet kezelésébe került közép-tiszai szakaszon a kiskörei tározó alatt oxigéndús vízáramlás van, ami vonzza a halakat, ezért ez a vízterület népszerű a horgászok körében. Az ide tervezett új „halbölcső” létrehozására már régóta jelentős igény mutatkozott, nemcsak élőhelyfejlesztési, de horgászturisztikai szempontból is. Ezért a projekt keretében Besenyszög térségében egy korábban időszakosan elárasztott szárazulatot alkalmassá tettek természetes ívóhely kialakítására. A támogatásból egy több funkciót is ellátó, egyedi tervezésű monolit vasbeton műtárgyat, valamint egy kétezer folyóméter hosszú töltést hoztak létre. Ezeknek köszönhetően lehetővé vált, hogy a Tisza árvizeit a hullámtérben lévő mély fekvésű területre szabályozottan bevezessék, és így egy időszakos tározóteret alakítsanak ki, amely a halak számára az ívás és az ivadéknevelés biztonságos és kedvelt helyszíne lehet.

A projekt komplexitását jelzi, hogy egyszerre szolgálja a biodiverzitás megőrzését, a vándorló halfajok életfeltételeinek javítását, az invazív halfajok visszaszorítását, valamint a vízi biológiai sokféleség erősítését.

A program a MAHOP-1.2.1-2017-2018-00003 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás