Szeged felkerült a nemzetközi tudományos élet térképére

2024. 03. 11.

Uniós projekt keretében épült lézeres kutatóközpont Szegeden. Az elkészült létesítmény az európai innováció egyik csúcsteljesítménye, amely a tudomány számtalan területén alapozhatja meg a jövő globálisan is meghatározó felfedezéseit. A projektnek köszönhetően Szeged – és Magyarország – minden korábbinál hangsúlyosabban jelenik meg Európa térképén, mint a regionális tudományos élet nemzetközi központja.

Az ELI lézer kutatóközpont megvalósítása (ELI-ALPS) nagyprojekt 2. fázis elnevezésű projekt az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásában valósult meg Szegeden. A cél egy olyan kutatási infrastruktúra létrehozása volt, amely a nagy intenzitású lézerekkel és a hozzájuk kapcsolt másodlagos fény- és részecskeforrásokkal élvonalbeli alapkutatásokat tesz lehetővé nemcsak a fizika, hanem egyéb természettudományok szakterületein is.

A kutatóközpont kivitelezési munkálatai 2014 tavaszán kezdődtek. Az első lézerek telepítése 2017-ben történt. A projekt során beszerzett különféle hullámhosszú, impulzusú és intenzitású nagyberendezések, azaz lézerek, másodlagos források valamint kísérleti állomások tervezését, kivitelezését és beüzemelését az ELI ALPS munkatársai végezték hazai és külföldi partnerekkel együttműködve. Kezdetben meghívott kutatócsoportokkal kötött együttműködési megállapodások keretében biztosítottak nyalábidőt és felhasználói támogatást. 2019-től felhasználói felhívások keretében pályázhatnak a világ kutatói arra, hogy az intézet berendezésein végezzenek kísérleteket. A GINOP projekt megvalósítási szakaszában 79 beüzemelő felhasználói kísérlet és kollaborációs kutatási program valósult meg.

A projekt befejezése óta az intézmény nem csak az ország, hanem Európa tudományos életének egyik központjává is kinőtte magát.

IMG_6650

kép 16 / 16

A program a GINOP-2.3.6-15-2015-00001 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás