Szimulátorokkal tették népszerűbbé a közlekedési képzéseket

2023. 10. 30.

Virtuális tanulási tér kialakításával és csaknem száz digitális tananyag fejlesztésével növelték a munkahelyi képzések vonzerejét a közlekedési ágazatban. A 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban megvalósított projekthez kapcsolódó programokon eddig közel 17 ezer fő vett részt.

A Gazdaságfejlesztési és Innovációs Operatív Program támogatásával 2018 végén létrehozott budapesti Közlekedési Képzési és Vizsgaközpont, illetve a vele együtt induló Virtuális Tanulási Tér azt a célt tűzte ki, hogy a munkahelyi képzésekben részt vevők alacsony száma érdemben növekedjen a közlekedési ágazatban. Ennek érdekében először azonosították a közlekedési dolgozók körében az alacsony képzési szint okait, majd pedig meghatározták a szükséges eszközöket.

A KTI Közlekedéstudományi Intézet Nonprofit Kft. és a Nemzeti Szakképzési és Felnőttképzési Hivatal a közös projektben  a vizsgaközpont és a virtuális tér mellett csaknem száz digitális tananyagot fejlesztett, továbbá szimulátorokat szerzett be. A közlekedési ágazatban dolgozók közül eddig mintegy 11.500 fő, a szak-, valamint felnőttképzésben tanulók és oktatók közül közel 5500 fő vett részt támogatott képzéseken. Ezen kívül zajlik a Közlekedési Validációs Központ kialakítása is. Emellett a cégek a projekt keretében támogatást igényelhettek munkahelyi képzéseikre.

A hazai vállalkozásoknak versenyképes, a gazdaság igényeinek megfelelő képzettséggel és kompetenciákkal rendelkező munkaerőre van szükségük. Ezért a képzőközpontba került eszközök, így a szimulátorok, a VR-, illetve a 3D-technológia, a hozzájuk kapcsolódó tananyag, képzési program és a működésükhöz szükséges informatikai háttér fejlesztése hiánypótló. A rendelkezésre álló technológiát, és a szoftverek működését interaktív módon, kis csoportokban ismerhetik meg a résztevők, köztük a többfunkciós nehézgép (jármű) szimulátort, az együttműködő robotkart, valamint a targonca-, illetve hegesztő szimulátort és tartozékait.

A projekt keretében felállt képzőintézmény 2021 decemberi akkreditálása óta szerepel a felnőttképzési államigazgatási szerv nyilvántartásában, továbbá a támogatott képzések lebonyolításában is résztvesz. A digitális készségekre és technológiákra való átállás elősegítése mellett cél, hogy az alacsony iskolai végzettséggel rendelkezők is minél nagyobb számban vegyenek részt formális oktatásban, és lehetőségük legyen a munkaerőpiaci szempontból releváns készségek megszerzésére.

kep3-rs

kép 1 / 2

A fejlesztés a GINOP-6.1.9-18-2018-00001 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás