Csúcstechnológia: robotok a rehabilitációban

2023. 10. 31.

Rendkívüli előrelépést hozott a mozgásszervi betegségek megelőzésében és kezelésében az az európai uniós pályázat keretében megvalósított program, amelynek köszönhetően  az Országos Mozgásszervi Intézet innovatív robotterápiás eszközöket alkalmazhat a komplex rehabilitációs eljárásokban. A 2014 és 2020 közötti fejlesztési ciklusban az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Program támogatásával számos, a lakosság egészségügyi állapotának javítását célzó beruházás realizálódhatott.

A legtöbb ember számára természetes a járás, vagy egy toll felemelése. Ugyanakkor azoknak, akik bénulással járó stroke-on estek át, vagy egy baleset következtében súlyos gerincsérülést szenvedtek, már nem ilyen egyszerűek ezek a tevékenységek. Számukra adhatnak reményt azok az új technológiák és módszerek, amelyek a legmagasabb szintű ellátást biztosítják a neurorehabilitációra szoruló betegeknek.

Az Országos Mozgásszervi Intézetben bevezetett robotasszisztált rehabilitációs rendszer a féloldali, vagy két alsó végtagi, illetve a mind a négy végtagra kiterjedő izomgyengeséggel, bénulással járó stroke-ot, a baleseti agysérülést, valamint a traumás gerincvelő-sérülést szenvedett emberek mindennapi élettevékenységének, felső végtagi funkcióinak és a járás újratanulásának elősegítését szolgálja.

A sikeres rehabilitációt segíti az a járás- és testtartás-diagnosztikát szolgáló eszköz is, amely nyomásérzékelő szenzorok segítségével statikus és dinamikus fázisokban képes mérni a talp által a talajra ható nyomást. Az így rögzített adatok segítik az állapot pontos felmérését, felfedik a testtartás és a járás változásainak okát, követhetővé teszik a talpbetétek és a protézisek, valamint a gyógyszeres kezelések használatának hatásait.

A támogatási összegből emellett kialakítottak egy új eszközökkel felszerelt Humánkineziológiai Laboratóriumot. Ezek alkalmazásával olyan eljárások, módszerek jelennek meg a betegek kezelésében, amelyek ez idáig nem voltak használatosak a magyarországi neurorehabilitációs ellátásban.

A beszerzett diagnosztikai eszközök a laboratóriumi vizsgálatok és a mozgásanalizálás területén a legmagasabb csúcstechnológiát képviselik, és jelentősen javítják Magyarországon a mozgásszervi betegek ellátásának színvonalát, illetve komoly kutatási potenciált is jelentenek.

A fejlesztés a EFOP-5.2.6-20-2020-00012 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás