Turisztikai látványosság a teljesen megújult Sió-zsilip

2024. 02. 07.

Korszerűbbé, hatékonyabbá és látványosabbá vált a Sió-csatorna valamint közvetlen környezete az Országos Vízügyi Főigazgatóság és a Közép-dunántúli Vízügyi Igazgatóság által közösen megvalósított európai uniós projektjének köszönhetően. A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) támogatásával ezen belül a több mint hetven évvel ezelőtt épült vízleeresztő zsilip és hajózsilip is teljesen megújult Siófokon. Ilyen mértékű vízgazdálkodási beruházás a múlt század első felében volt utoljára az ország második legjelentősebb turisztikai területén, a Balatonon.

A „Balaton levezető rendszerének korszerűsítése” című projekt megvalósítását a rendszer korszerűtlensége mellett a környezeti kihívások is szükségessé tették. Az utóbbi évtizedekben felerősödtek a klímaváltozás hatásai, gyakrabban fordulnak elő szélsőséges időjárási jelenségek, csapadékhiányos időszakok vagy rövid idő alatt nagy mennyiségben érkező csapadék, amely tényezők évről-évre kihívást jelentenek a tó vízszabályozása szempontjából. A Balatonba a víz természetes úton érkezik, legfőbb táplálója a rendkívül csekély vízhozamú Zala folyó. A tóból a természetes párolgás mellett egyetlen helyen, a Sió csatornán tud távozni a víz, kizárólag az itt található zsilippel lehet mesterségesen szabályozni a tó vízszintjét. Magas vízállás esetén úgy lehet megvédeni az alacsonyabban fekvő part menti településeket az elöntéstől, hogy a többletvizet leeresztik a Sió-csatornán.

A projekt részeként az eredeti zsilipet teljesen elbontották, helyére egy teljesen új, nagyobb víz áteresztőképességű, a legkorszerűbb mozgató berendezéssel ellátott zsiliprendszert építettek, ami szükség esetén gyorsabban és rugalmasabban képes a többletvíz leeresztésére. A vízszintszabályozó zsilip mellett található hajózsilip feladata elsősorban hajók átzsilipelése a Balatonból a Sió-csatornába és vissza. Emellett a hajózsilip másodlagos leeresztő zsilip funkciót is ellát, és mintegy tartalék zsilipként is szolgál. A beruházás során ezt a területet is modernizálták, ami biztonságosabb vízi közlekedést tesz lehetővé a Sió-csatorna és a Balaton között.

A zsiliprendszer építése mellett, a projekt másik fókuszterülete a Sió-csatorna rendbetétele volt. A fejlesztések előtt a Sió-csatorna vízlevezető rendszere nem volt megfelelő állapotban, és akadályozta a levezető árkok, vízfolyások effektív működését, így belvizek keletkeztek, ami kárt okozott az érintett mezőgazdasági területeken. A hajózsilip átépítésével és a Sió csatornán elvégzett kotrási és töltésáthelyezési munkák után a problémák elhárítása mellett új lehetőségek nyíltak a vízi közlekedés számára is.

A vízgazdálkodási célok mellett a fejlesztés tájépítészeti célt is szolgált. A projektnek köszönhetően egy korábban ipari terület vált Siófok látványos közösségi terévé, igazodva a mai kor elvárásaihoz. A zsilip közvetlen környezetét parkosították, a műszaki kiszolgáló épület tárgyalójának tetejére pedig egy kilátót építettek. Az újonnan kialakított terület a kikapcsolódás mellett alkalmat ad az érdeklődőknek arra, hogy bepillantást nyerjenek a vízügy tevékenységébe és a létesítmények működésébe. Az új zöldterületet várhatóan 2024 áprilisától vehetik igénybe a látogatók.

400987862_654352146881811_2787327770002440758_n

kép 1 / 3

A program az KEHOP-1.3.0-15-2015-00007 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás