Új környezetbarát autóbuszok Nyíregyházán

2024. 04. 19.

Tisztább levegő és alacsonyabb zajterhelés Nyíregyházán.  Egy uniós támogatással megvalósult projekt eredményeképpen Nyíregyházán 41 új, sűrített földgázzal üzemelő, busz erősíti közösségi közlekedés járműparkját. A projekt keretében az új buszok akadálytalan működtetéséhez töltőállomást létesítettek és a buszok tárolását lehetővé tévő telephelyet is kialakítottak.

Az Integrált Közlekedésfejlesztési Operatív Program (IKOP) célkitűzéseinek kiemelt eleme a tiszta üzemű városi-elővárosi közlekedés erősítése, köztük városi elektromos buszbeszerzések, nagy forgalmú elővárosi vasútvonalak fejlesztései. E célok eléréséhez szorosan kapcsolódik a „Nyíregyháza Megyei Jogú város közösségi közlekedésének fejlesztése érdekében 41 db új CNG meghajtású autóbusz beszerzése, töltőállomás létesítése és autóbusz telephely kialakítása” elnevezésű projekt.

A kibocsátásmentes közösségi közlekedési járművek (például városi elektromos buszok, trolibuszok, villamosok) érezhetően csökkentik a lakókörnyezet zajterhelését és hozzájárulnak tisztább és egészségesebb levegőminőség fenntartásához.

Az új CNG (sűrített földgáz) meghajtású buszok jelentősen, 86%-kal kevesebb szennyezőanyagot juttatnak a levegőbe egy dízelüzemű járműhöz képest. A földgáz tiszta energiaforrás, és amikor ég, kevesebb szén-dioxidot és szennyezőanyagokat bocsát ki, mint például a hagyományos dízelüzemű járművek. A CNG buszok általában különleges tartályokban tárolják a sűrített földgázt, amelyet aztán a jármű motorjába juttatnak, ahol égve hajtja meg a járművet.

Ezek a teljesen biztonságosan üzemeltethető buszok kevésbé környezetszennyezők, és csendesebbek, mint a hagyományos dízelmotoros buszok. ami különösen fontos lehet a városokban és településeken, ahol a levegőminőség javítása és a zajszennyezés csökkentése kiemelt cél. A projekt 100 %-os támogatási intenzitással biztosítja az új autóbusz telephely kialakítását és annak járulékos költségeit, köztük a CNG kút kialakítását is. A projekt eredményeképpen megvalósult a telephelyépítés, CNG töltőállomás létesítése, és kialakításra került a forgalomirányító és utastájékoztató rendszer is.

Az új autóbuszok beszerzése és az autóbusz telephely kialakítása nemcsak környezetbarátabb közlekedést teszi lehetővé, hanem hosszú távon gazdaságosabb is lehet a város számára.

04

kép 1 / 8

A program az IKOP-3.2.0-15-2016-00013 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás