Új naperőmű biztosít tiszta energiát Debrecen lakosságának

2024. 04. 22.

Az MVM Csoport megújuló energiatermeléssel foglalkozó tagvállalata, az MVM Zöld Generáció Kft. országszerte épít naperőműveket. Ennek a fejlesztési folyamatnak az egyik eredménye egy uniós támogatással megvalósult projekt, amelynek keretében Debrecenben 52 hektáros területen elterülő napelempark került kialakításra.

A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program (KEHOP) célja az energia- és erőforrás hatékonyság növelése, ezáltal a gazdasági növekedés elősegítése a környezet és az emberi élet védelmével összhangban. Az Európai Unió és a magyar állam társfinanszírozásával megvalósuló új erőmű a KEHOP célkitűzéseit is szem előtt tartva elősegíti, hogy csökkenjen Magyarország függősége a fosszilis tüzelőanyagtól.

A napelempark Debreceni Nemzetközi Repülőtér (DIA) területén helyezkedik el, ahol 52 hektáros területen 52 ezer panel telepítése valósult meg.  Az új erőmű 15 ezer háztartás energiaigényét váltja ki, és e mellett éves szinten 33 ezer tonna szén-dioxid megtakarítását teszi elérhetővé. Az erőmű üzemeltetése helyszíni kezelőszemélyzetet nem igényel. A távkezeléshez szükséges összes jelzés és vezérlés egy távoli kezelőhelyre kerül továbbításra.

A debrecenihez hasonló megújuló energiatermelést elősegítő fejlesztések, nem csak klímavédelmi szempontokból előnyösek, hanem hozzájárulnak hazánk energiafüggőségének csökkentéséhez is.

IMG_6736__original_size_300dpi1-1

kép 1 / 4

A program a KEHOP-6.3.1-23-2023-00004 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás