Hagyományőrzésnek ad otthont az egykori csorvási Reöck kúria

2024. 02. 19.

A Terület- és Településfejlesztési Operatív Program (TOP) támogatásával újították fel teljeskörűen a csorvási Szőttes Kúriát. A Csorvás Népművészetéért Egyesület projektjében nyitott műhelyt alakított ki a Békés vármegyében található városban, melynek célja, hogy több évtizedes szakmai tapasztalatuk átadásával minél szélesebb körben megismertessék az érdeklődőkkel a magyar művészet különböző formáit.

2009-ben, 11 fővel alapították meg a Csorvás Népművészetéért Egyesületet, amelynek mára ötvennél is több hagyománytisztelő pártoló tagja van. Műhelyükben a Népi Iparművészeti Tanács és a Lektorátus által zsűrizett, egyedi zsűriszámmal ellátott hagyományőrző, de a mai kor emberére tervezett termékek készülnek: szőttesek, vásznak és ruhák. Szőtteseik és egyedi magyar viseleteik számtalan elismerést, oklevelet és díjat kaptak az évek folyamán, emellett a Békés Megyei Értéktár tagjai lettek.

A Szőttes Kúria – Csorvás című TOP projekt keretében az Ybl Miklós tervei alapján 1880-ban épített Reöck kúria épülete kívül-belül és szerkezetileg is megújult, visszakapta a teraszokat, emellett varrógépekkel, korhű bútorokkal gazdagodott. Új ajtókat és ablakokat szereltek be, műhelyt, varrodát alakítottak ki, továbbá vannak foglalkoztató termek, rendszeresen tartanak workshopokat és kiállításokat. Ezeken túl – az országban elsőként – Helyi Termék Bemutató Termet is létesítettek.

A kúriát az európai uniós támogatás segítségével tudták megmenteni az utókor számára, miközben új tartalommal töltötték meg, így modern, 21. századi körülmények között várják a betérő vendégeket. Az épületben szőtteseket, magyar zsinóros ruhákat, kézi iparművészeti termékeket mutatnak be, ezen kívül számos program közül választhatnak a látogatók. Részt lehet venni többek között varrás- és szövésbemutatón, rongy- és hagyományos baba varrásában valamint fűszernövényekből készült keverékek összeállítására is lehetőség nyílik. Emellett megtekinthetők a magyar díszruhák – amiket fel is lehet próbálni – valamint a viharsarki polgárok és nemesek hétköznapi és ünnepi ruhái.

A Szőttes Kúria hozzájárul Magyarország hagyományainak megőrzéséhez, miközben továbbadja az utókornak az évszázados, valódi tapasztalaton alapuló tudást.

A program a TOP-1.2.1-15-BS1-2016-00022 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás