Az állatok rendelkeznek hatodik érzékkel!

2023. 06. 23.

A projekt a tartósan beteg vagy fogyatékkal élő gyerekek és fiatalok fejlesztését szolgálja és az állatasszisztált terápia alkalmazásának teremt lehetőséget a debreceni intézményben.

Az állatok jóval érzékenyebbek az embereknél és többet észlelnek a valóságból, mint azt mi gondolnánk. Ez a debreceni Immánuel Otthonban megvalósuló foglalkozások során is megmutatkozik: a terápiába bevont pónilovak olyan dolgokat is könnyen megengednek a fogyatékos fiataloknak, amit másoknak nem – így például a sörényük húzgálását, avagy a patájuk megtapogatását.

A tudomány régóta kutatja, hogy az ízlelésen, a szagláson, a tapintáson, a látáson, és a halláson túl is vannak szenzorok, amelyek külső – sokszor megragadhatatlan – ingerek észlelésére hivatottak. Az emberek 95%-ánál ez, a leginkább intuitív képesség az idők során visszafejlődött, sőt el is tűnt, az állatok viszont továbbra is képesek maradtak egyfajta magasabb szintű észlelésre. Jó példa erre a macskák, akik gazdájuk betegségét észlelve hajlamosak a fájlalt testrész közelében elhelyezkedni, de érdemes megfigyelni a kutyák és a lovak viselkedését is, akik a hirtelen időjárás-változásokat jelzik előre magatartásuk változtatásával. Utóbbit már az ókori görögök is megfigyelték.

A Debrecen Nagytemplomi Református Egyházközség Immánuel Otthona, Általános Iskolája, Fejlesztő Nevelés-Oktatást Végző Iskolája és Készségfejlesztő Iskolája a mozgásszervi, illetve érzékszervi fogyatékossággal küzdő, halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek és fiatalok javára fordítja az állatok képességeit: állatasszisztált terápiák segítségével igyekeznek fejleszteni a tanulókat mind mozgásukban, mind önismeretükben. Korábban ilyen foglalkozások során csak kutyákkal dolgoztak együtt, azonban a program nem volt zökkenőmentes, mivel elsősorban a mozgássérült fiatalok nehézkesen tudtak részt venni benne. Ennek kiküszöbölésére kerültek előtérbe a lovak, a nyulak, illetve a tengerimalacok. Egy sikeres EFOP-pályázat eredményeként van lehetőség arra, hogy az állatok időről-időre az Immánuel Otthon és Iskola vendégei legyenek és segítsék a nehéz helyzetben lévő fiatalokat a fejlődésben, méghozzá játszva. A módszertani fejlesztés bevált: az iskola 74 tanulója képes örömmel és készséggel képes együttműködni az állatokkal. A foglalkozásoknak köszönhetően megismerkedtek a testrészekkel, a zöldségekkel-gyümölcsökkel és sokat tanultak az emberi jellemről és az emberi tulajdonságokról, értékekről – így a bátorságról és az empátiáról.

Nézd meg a projektről készült filmet: 

A fejlesztés az EFOP-3.1.6-16-2017-00001 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben:tovább 

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás