Családbarát zöldterület várja a látogatókat az egykori kaposvári vár helyén

2023. 10. 17.

Ahol négyszáz éven át a kaposvári vár, majd a 20. század nagy részében egy ötszintes magtározó állt, ott ma már a Vár Park, egy családbarát közösségi tér várja a kikapcsolódni vágyókat. Kaposvár központja a 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program forrásainak köszönhetően egy olyan parkkal gazdagodott, amely a történelmi tanösvény mellett megfelelő infrastruktúrát biztosít a város lakóinak.

A belváros hangulatához és épített kultúrájához méltó zöldterület jött létre Kaposváron. A környék gazdag múltjával maga a megelevenedett történelem, hiszen magán viseli az elmúlt évszázadok egymásra rakodó nyomait. Az 1300-as években épült és egészen a török korig állt ott a kaposvári vár; később a NOSTRA Gabonaforgalmi Vállalat gabonaraktárát húzták fel ezen a helyen A területet az önkormányzat 2014-ben vásárolta meg azzal a céllal, hogy méltó funkcióval és sok zöld felülettel adja vissza a város lakosságának.

2015 májusában indultak a bontási munkálatok, 2018 végére az összes építmény eltűnt, így megkezdődhetett a környék újjáélesztése. A közel 1,7 hektár területű parkban az egykori várat bemutató történelmi tanösvényt, tematikus játszóteret, valamint sétautakat alakítottak ki. Mivel kiemelt cél volt, hogy zöldfelülettel gazdagodjon a belváros, 11 000 négyzetméternyi részt füvesítettek, árnyékolót, lombhullató fasort, több száz cserjét és ezernél is több évelő növényt telepítettek. Számos látvány- és szórakoztatóelemmel, valamint sportolásra alkalmas létesítménnyel is gazdagodott a rehabilitált terület.

A barnamezős beruházás során a környezetvédelemre is kiemelt hangsúlyt helyeztek. A kivitelezés alatt keletkezett hulladékot szelektíven gyűjtötték és feldolgozták. A létrehozott töret minősített építési darálékként később újra felhasználhatóvá vált. Ezen felül a kerékpárszerviz tetejére napelemes rendszert telepítettek, amely évente közel 500 ezer forint értékű energiát termel, fedezve ezzel a létesítmény energiaszükségletét. A parkolóban helyet kapott továbbá egy kétállásos villámtöltő is elektromos autók számára.

Az „Így építünk mi!” elnevezésű vezetett helyszínbejárásokon a lakosság a beruházás teljes ideje alatt nyomon követhette, hogyan újul meg és éled újjá a NOSTRA történelmi területe.

006

kép 1 / 9

A beruházás a TOP-6.3.1-15-KA1-2016-00001 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

Részletekért kattints a projekt adatlapjára! Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás