Gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú kutatás-fejlesztés hozhat fordulatot a sebgyógyulásban

2023. 12. 15.

Gyógyíthatatlannak tűnő fekélyeket kezeltek sikerrel a Szegedi Tudományegyetemen (SZTE) egy európai uniós projekt keretében. Az egyetem konzorciumi tagként jutott támogatáshoz a GINOP kutatás-fejlesztési területéről.

A projekt kedvezményezettje a Solvo Biotechnológiai Zrt. volt, ami 2022 decemberében egyesült Charles River Magyarországon található másik leányvállalatával, a Charles River Laboratories Hungary Kft-vel, így a projekt megvalósítását ők folytatták. A gyógyszeriparhoz kapcsolódó, őssejt alapú K+F projektben a biotechnológiai cég célul tűzte ki a gyógyszerfejlesztés hatékonyságának javítását, hiszen az egy rendkívül költséges és hosszú ideig tartó folyamat, különös tekintettel a tesztelésre. Azt, hogy az adott gyógyszer hasznos vagy káros hatást gyakorol a szervezetre, a fejlesztés során sokszor májsejteken vizsgálják. A projekt egyik legfontosabb eredményeként sikerült az egyetem kutatóinak őssejtekből létrehozni májsejteket. Az őssejteket egy, a klinikán végrehajtott zsírleszívás útján gyűjtötték össze, majd az őssejtekből átalakított májsejteket a SOLVO tesztelte, jellemezte. Mindehhez a nagy és költséges műszerigényt a GINOP támogatásával sikerült kielégíteni a szükséges, legmodernebb laboratóriumi technológia beszerzésével. Ezen felül az SZTE-en egy GMP Sejtterápiás laboratóriumot és egy ehhez kapcsolódó „Klinikai fázis 1.” vizsgálóhelyiséget is kialakítottak.

A közös munka igazolta, hogy az őssejtekből lehetséges az ipar számára hatékonyan májsejtet gyártani. Ezáltal a gyógyszerfejlesztés költség-és időigénye lényegesen csökkenthető, egyúttal a megfelelőnek bizonyuló új gyógyszerek biztonságosabban, a sikeres fejlesztést követően mégis gyorsabban kerülhetnek a piacra. Az egyetem kutatóit az is érdekelte, hogy az őssejteket más területen, így például a bőrgyógyászatban miként lehet felhasználni. Erre a kérdésre adott választ az a kísérlet, amelyet az SZTE SZAKK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikán végeztek el. A projektben alkalmazott és kifejlesztett laboratóriumi módszereiket használták a klinikai vizsgálat során is. Ez volt az a sejtterápiás eljárás, amelyet nehezen, vagy nem gyógyuló vénás, illetve cukorbetegség miatt kialakult lábszárfekélyen hajtottak végre sikeresen. A betegek esetében már az első hetekben intenzív sebgyógyulás volt megfigyelhető és a legtöbben azok közül, akik sok éve makacs fekélyben szenvedtek, most begyógyult fekéllyel hagyták el az egyetemet.

A projekt üzleti hasznosíthatóságán túl, az egyik legfontosabb eredmény egy olyan tudásalapú kapcsolat létrejötte a konzorciumi partnerek között, amely hosszútávra megalapozza a szakmai együttműködést. A projekt résztvevői ma már új kihívásokat keresnek, hiszen azt remélik, hogy hosszútávon működő, megalapozott kutatóhely jött létre az európai uniós forrás felhasználásával és már csak a fantázia szab határt annak, hogy milyen további betegségek legyőzésére foghatnak össze. 

A beruházás a GINOP-2.2.1-15-2017-00047 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás