Gyorsabb, pontosabb és költséghatékonyabb diagnózis a laboratóriumokban

2024. 03. 27.

Az egészségügyi diagnosztikai tevékenységet és ellátást teszi hatékonyabbá a 2014–2020-as uniós támogatási időszak forrásaiból megvalósuló Diagnosztikai és orvosi laboratóriumi hálózat infrastrukturális feltételeinek javítása című projekt. Az Országos Kórházi Főigazgatóság irányításával zajló beruházás eredményeként a betegeknek kevesebb időt kell eltölteniük az egészségügyi intézményekben, továbbá az ellátórendszer költséghatékonysága is javul.

Megfelelő infrastrukturális felszereltség és korszerű technológia nélkül ma már nem biztosítható jó minőségű egészségügyi szolgáltatás. Ezért az Országos Kórházi Főigazgatóság (OKFŐ) az egészségügyi diagnosztikai tevékenység hatékonyságának javítását tűzte ki célul, ami az életminőség javulásához és a társadalmi felzárkózáshoz egyaránt hozzájárul, továbbá kedvezően befolyásolja az intézmények megítélését és a társadalom biztonságérzetét. A projekt keretében megvalósuló fejlesztések az említetteken túl hozzájárulnak az intézmények közötti hatékony koordinációhoz és együttműködéshez, amely elősegíti a progresszív betegellátást, és több szolgáltatást tesz elérhetővé a lakosság számára.

Az eredményesebb gyógykezelés és a költséghatékony diagnosztika érdekében a projekt keretében két korszerű módszertant dolgoztak ki. Az egyik a betegellátás eredményességét javító laboratóriumi vizsgálatkérési gyakorlatot írja le, a másik a lakosságközeli vérvétel országos rendszerének kialakítását biztosítja. Az ezekhez kapcsolódó tananyagfejlesztés indirekt módon segíti a minőségbiztosítást. Csakúgy, mint a laboratóriumikonzulens-képzések, amelyek két körben négy-négy helyszínen, előbb 288, majd 252 résztvevővel zajlottak le.

A fentieken túl, a 2023 októberében záruló beruházás keretében eddig összesen 43 intézmény patológiai osztályán újultak meg a bonctermek és az ezekhez kapcsolódó egyéb kiszolgáló helyiségek, illetve javultak a szakszemélyzet munkakörülményei. A fejlesztések nyomán az elhunytak hozzátartozói számára méltó kegyeleti környezet áll rendelkezésre. Az Országos Kórházi Főigazgatóság ezen felül 40 helyszínre 1576 db informatikai eszközt telepített, továbbá 655 patológiai berendezést szerzett be és szállított le.

Az OKFŐ emellett létrehozta a Patológiai Informatikai Rendszert (PIR), amelynek célja, hogy az intézmények patológiai osztályainak munkafolyamatait rugalmasabbá tegyék. A fejlesztés segítségével lehetővé válik a patológiai mintakövetés és a munkafolyamatok, a leletek, illetve egyéb mikroszkópos technikák elektronikus nyilvántartása.

Nyolc helyszínen (Győrben, Kecskeméten, Miskolcon, Nyíregyházán, Szolnokon, Veszprémben, Zalaegerszegen és Szekszárdon) építettek ki modern, pneumatikus csőposta rendszert, amely a kórház épületein belül a különböző osztályok és a központi laboratórium között teremt összeköttetést, és az anyagok gyors, gazdaságos, megbízható szállítására nyújt optimális logisztikai megoldást.

A projekt keretében megvalósult eszközfejlesztések gyorsabb és pontosabb diagnózist tesznek lehetővé, csökkentik az elvégzett vizsgálatok számát, lerövidítik a leletkiadási időt, ami a költséghatékony diagnosztika és az eredményes gyógykezelés alapfeltétele.

1-1

kép 1 / 3

A fejlesztés az EFOP-2.2.0-16-2016-00007 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósul meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás