Közösségi térré fejlődött a megújult hévízi piac

2023. 11. 12.

Korszerű vásártér, a huszonegyedik századi elvárásoknak megfelelő környezet, valamint egy új pavilon fogadja az árusokat és a vásárlókat a hévízi piacon, amely a 2014–2020-as európai uniós támogatási időszak forrásaiból, magyar társfinanszírozással újulhatott meg, a Terület- és Településfejlesztési Operatív Program keretében.

A hévízi Termelői Piac a település egyik közkedvelt szolgáltatása, amely hetente több alkalommal várja az autentikus ízeket és kézműves termékeket kedvelő közönségét. Sajtmesterek, zöldség- és gyümölcstermesztők, méztermelők minőségi termékei mellett friss pékáru, kolbász és házi limonádé kínálja magát a standokon, de a kilátogatók vásárolhatnak cserépedényeket, kosarakat vagy akár kézi készítésű szappanokat is közvetlenül a mesteremberektől. A hangulatot pedig alkalmanként kulturális programok és közösségi események teszik teljessé.

A méltán népszerű hévízi termelői piac a város korábbi, sátoros vásárainak hangulatát kelti új életre,  más helyszínen és más tartalommal. A hely kiválasztásánál a városvezetés számára fontos szempont volt, hogy a piac közel legyen a belvároshoz, ezzel együtt az autóbusz-pályaudvarhoz, gyalogosan és autóval egyaránt könnyen elérhető legyen, ezzel együtt biztosítani tudják a parkolási lehetőséget is a gépkocsival érkezőknek. A Széchenyi utca ebből a szempontból ideális választás volt, hiszen bárki könnyedén megközelítheti, még a különböző mozgásszervi betegségekkel küzdők is, akik nagy számban érkeznek Hévízre a város gyógyfürdője miatt.

A területet 2020 novemberében adták át a kivitelezőnek, és bő egy év múlva, 2021 decemberében, a műszaki átadás-átvétellel be is fejeződtek a munkálatok. 2022 márciusában pedig, a használatba vételi eljárást követően, birtokba vehették az árusok és a vásárlók a korszerű új vásárteret.

A huszonegyedik századi igényeknek mindenben megfelelő piac mellett zöldfelületekkel is gazdagodott a városrész, amely így közösségi térként is funkcionál, és a város kapujaként hangulatos és igényes külsővel fogadja a vásárlókat.

A megújult hévízi Termelői Piac illeszkedik a városképhez, mindez pedig hozzájárul a helyiek és az ide érkező turisták elégedettségéhez. Hévíz ugyanis Budapest után a második legnépszerűbb turistacélpont idehaza a vendégéjszakák száma alapján, ráadásul nem csak magyar, hanem külföldi turisták is szép számmal fordulnak meg a városban. Számukra a piac turisztikai attrakcióvá vált, ahova az ország minden pontjáról érkeznek termelők és mesteremberek. Ennek köszönhetően a vásárokon a magyar kultúrával, mezőgazdasággal és a hazai gasztronómiával egyaránt megismerkedhetnek.

Az igényes piaci környezet kialakítása kedvez továbbá a kereskedelemnek, amelyből a piacon árusító őstermelők és kézművesek is profitálhatnak, így a beruházással hosszú távon biztosítható a helyi termelők megélhetését jelentő piac működése, illetve fenntartható a hazai és külföldi kereslet.

A hévízi termelői piac megújítása a hagyományok jegyében elnevezésű projekt eredményeként összességében egy többfunkciós tér jött létre, amely szervesen kapcsolódik a korábbi belvárosi fejlesztésekhez.

A beruházás a TOP-1.1.3-15-ZA1-2016-00005 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás