Hatékony támogatás a fogyatékos emberek számára – Montázs Projekt a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés javításáért

2023. 06. 22.

Az Európai Unió által támogatott projekt legfőbb célkitűzése volt, hogy javítsa a közszolgáltatások igénybevételének lehetőségeit a fogyatékos gyermekek és felnőttek számára. A projekt által nyújtott szolgáltatások az ország egészét felölelték és egyértelműen hozzájárultak a fogyatékkal élő emberek életminőségének és társadalmi integrációjának javításához.

A MONTÁZS Projekt kiemelt hangsúlyt fektetett az olyan szakemberek képzésére, akik segítséget nyújtanak fogyatékos embereknek. Összesen 57 hiánypótló képzést hoztak létre, amelyek révén szakértők képzése és térítésmentes támogatása valósult meg. Ezáltal a fogyatékos emberek sokkal nagyobb segítséget kaphattak az igényeikhez és helyzetükhöz igazodóan.  Ezek a képzések lehetővé tették, hogy a közszolgáltatások dolgozói jobban megértsék és hatékonyabban segítsék a fogyatékkal élő embereket. Azáltal, hogy a szolgáltatók magasabb szintű tudással és érzékenységgel rendelkeznek, a fogyatékkal élők számára könnyebbé vált a közszolgáltatásokhoz való hozzáférés, és jobb minőségű ellátást kaptak. A projekt eredményeként 10 működési körzettel Területi Autizmus Munkacsoportok nyújtottak tanácsadói szolgáltatást, 13 városban felnőtt logopédiai ellátást, az úgynevezett Augmentatív és Alternatív Kommunikációs (AAK) Módszertani Központokban pedig speciális kompetenciák felmérését és fejlesztését biztosították. Emellett 22 vármegyei és fővárosi család- és gyermekjóléti központtal együttműködve fogyatékosságügyi tanácsadói hálózatot hoztak létre. A projekt keretében 2 500 darab AAK eszköz került beszerzésre, például hangadó gépek, speciális egérkiváltók és billentyűzetek, okos eszközök, képkommunikációs szoftverek, amelyek kölcsönzésére 6 helyszínen van lehetőség jelenleg is.

A program egy másik fontos eredménye az Egységes Fogyatékosságügyi Információs Portál létrehozása volt. Ez a portál naprakész és releváns információkat nyújt az oktatás-nevelés, az egészségügy, a munka világa, a szociális szolgáltatások, ellátások, valamint az egyenlő esélyű hozzáférés témakörében. A portálon fellelhető információk segítik a fogyatékkal élő embereket, családjaikat és a szakembereket is, hogy könnyebben tájékozódjanak, megismerjék a rendelkezésre álló lehetőségeket és jogokat, valamint újabb fontos lépés az esélyegyenlőségért és az inkluzív társadalom megteremtéséért. 

Nézd meg a projektet összefoglaló animációs filmet:

A fejlesztés az EFOP-1.9.2-VEKOP-16-2016-00001 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás