Megújulva fordultak rá a jubileumi évre a Tisza-tó lelkénél – Felújították az 50 éves Kiskörei Vízlépcsőt

2023. 06. 22.

Idén 50 éves a Tisza-tó lelkének is nevezett duzzasztómű, a Kiskörei Vízlépcső, amely meghatározó szerepet tölt be az Alföld társadalmi és gazdasági életében, ezért kiemelt fontosságú üzembiztonságának a fenntartása.

A duzzasztómű kulcsszerepet tölt be az alföldi öntözőrendszerek vízigényeinek biztosításában, az ár- és belvízveszély elhárításában, valamint a Tisza tó vízszintjének fenntartásában  Éppen ezért jelentős a térség életében az az uniós támogatással megvalósított projekt, amelynek keretében átfogó rekonstrukción esett át a vízlépcső, így biztonságos működése hosszútávon biztosítottá vált. Megújult betonfelületek, acélszerkezetek, elektromos és hidraulikus rendszerek biztosítják a hazai vízgazdálkodásban kiemelt jelentőséggel bíró Kiskörei Vízlépcső zavartalan működését.

1973. május 16-án adták át a Kiskörei Vízlépcsőt, gyakorlatilag innen számoljuk a Tisza-tó létrejöttét. A mesterségesen létrehozott állóvíz hazánk második legnagyobb tava, amely rendkívüli jelentőséggel bír a magyar mezőgazdaság, sőt ma már a turizmus szempontjából is. A hazai vízgazdálkodásban kiemelt jelentőséggel bíró műtárgy legfontosabb szerepe a vízszint szabályozásán túl az ökológiai és turisztikai elvárások biztosítása.

Az évtizedek során a vízlépcső elöregedett, így aktuálissá vált teljes körű rekonstrukciója, amely 2022 őszére végül hazai és európai uniós forrásból valósult meg. A projekt részeként a duzzasztóművön, a hajózsilipen és a hullámtéri duzzasztóművön rendbe hozták a vasbeton felületeket, a fémszerkezeteket, a gépészeti és a villamos berendezéseket. Egy nemrégiben átadott attrakció, a hallépcső is, ahol az érdeklődők egy üveglapon keresztül meg is nézhetik a Tisza-tó és a Tisza között átkelő uszonyosokat. Jelentőségét mutatja, hogy már az itt megtalálható halfajok több mint kétharmadát megfigyelték átúszás közben. A hallépcsőt a Komplex Tisza-tó projekt keretén belül építették, európai példák alapján. Ez lett a kontinens legnagyobb hallépcsője a maga közel másfél kilométeres hosszúságával.  A Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program keretében támogatott projektben a  Kiskörei Vízlépcsőn kívül országszerte még további hat vízügyi műtárgy újult meg, melyeknek feladatuk az árvízvédelem, az ivó- és öntözővíz biztosítása, az energiatermelés, a hajózás, valamint a szabadidős és rekreációs célú hasznosítása a saját területükön.

Tekintsd meg a projektről készült kisfilmet:

A Kiskörei Vízlépcső megújulása a KEHOP-1.4.0-15-2015-00002 számú, Nagyműtárgyak fejlesztése és rekonstrukciója projekt keretében, európai uniós támogatással valósult meg. 

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás