Még rugalmasabb rendszer a központi ügyintézésben

2024. 01. 05.

Látványos és praktikus funkciókkal bővült a központi ügyintéző rendszer. A NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt. által megvalósított fejlesztések révén többek közt olyan új lehetőségek segítik az elektronikus ügyintézést, mint a bírósági eljárásokban az úgynevezett távtanúzás vagy a távmeghallgatás. A 2014 és 2020 közötti európai uniós támogatási időszakban, a Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program által finanszírozott projektben összesen közel háromszáz, a közigazgatási folyamatokat hatékonyan támogató videokonferencia-végpontot építettek ki.

Immár a hivatalos eljárások során sem kell feltétlenül azonos helyen tartózkodniuk az érintetteknek, létezik ugyanis olyan megoldás, amely lehetővé teszi, hogy az ország különböző pontjairól bejelentkezve hatékonyan működjenek együtt a bíróságok, illetve a kormányzati szervek. A NISZ által megvalósított fejlesztés a közigazgatás belső folyamatait támogatja videokommunikációra alkalmas végpontok kiépítésével. Ennek egyik célja az igazságügyi eljárásokban a kép- és hangrögzítés, valamint a távmeghallgatás bevezetése volt. A beruházás nagy előnye, hogy az úgynevezett távtanúzás országos rendszerének kialakításával sikerült korszerű és hatékony módon kiváltani a fogvatartottak biztonságos szállítását, amelynek korábban magas költségei voltak.

Nem kevésbé fontos újítás az egységes hozzáférésű, központilag üzemeltetett, továbbá az elszigetelt rendszereket is integráló, rugalmasan kiterjeszthető videojelenlét-platform megvalósítása. A projekt keretében egy olyan, rugalmasan bővíthető központi infrastruktúrát hoztak létre, amely képes egyszerre több különböző rendszert kezelni, illetve a már kiépített zárt hálózatokhoz is könnyen és gyorsan csatlakozik. Kiemelt eleme volt a fejlesztésnek az is, hogy bármikor könnyedén bővíthető legyen, ezzel kiszolgálva a jövőben felmerülő igényeket is.

A rendszer éles tesztelésében csaknem tizenötezer kapcsolat jött létre, bírósági tárgyalások, távmeghallgatások, oktatások valósultak meg videokonferencia-hívások segítségével. A fejlesztésnek köszönhetően ma már Magyarország összes büntetés-végrehajtási intézetében van ilyen végpont. Az európai közigazgatásban is élen járó fejlesztés során kialakított rendszer biztonsági szempontból is előnyösebb, valamint támogatja a reintegrációt, hiszen a fogvatartott nem esik ki sem a munkából, sem az oktatásból.

A program a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2015-00003 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás