Látogatóközpontban mutatják be a Mátra növény- és állatvilágának kincseit

2023. 11. 12.

A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága a mátrafüredi 260 négyzetméteres látogató-, oktatási és kezelőközpont létrehozásával a társadalom lehető legszélesebb körével szeretné megismertetni a Mátra növény- és állatvilágát. A projekt a 2014–2020-as európai uniós támogatási időszakban, a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban rendelkezésre álló forrásoknak köszönhetően valósult meg.

A Mátra az Északi-középhegység tagjaként 900 négyzetkilométeren terül el, így nem nehéz elképzelni, milyen gazdag élővilág, mennyi növény- és állatfaj otthonául szolgál. A Bükki Nemzeti Park Igazgatósága számára korábban nem állt rendelkezésére olyan létesítmény, amely megfelelő minőségben és részletességgel mutatta volna be e terület sokszínű ismeretanyagát, ezért pályáztak egy látogatóközpont kialakítására a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Programban (KEHOP). Ennek segítségével valósulhatott meg  Mátrafüreden a hiánypótló szerepet betöltő Harkály Ház látogató-, oktatási és kezelőközpont 2016 és 2021 között, állami és európai uniós támogatással.

Az intézmény kiemelkedő feladata az Európai Unió által létrehozott Natura 2000 természetmegőrzési területekhez tartozó élőhelyek és fajok bemutatása, a tudásanyag megismertetése, valamint a természetvédelem fenntartásához szükséges feladatoknak, az egyes élőhelyek kezelésének bemutatása a társadalom minél szélesebb köre számára. A programban a Mátrát magában foglaló rész területjelölő faja a harkály, ezért lett a létesítmény neve is Harkály Ház. A KEHOP-projekt a „Kapu a Mátra kincseihez” nevet kapta, érzékeltetve az itt élő növények és állatok ökológiai jelentőségét.

A látogató-, oktatási és kezelőközpont területe mintegy 260 négyzetméter. A kiállítótérben helyet kapott egy interaktív vulkánmakett és terepasztal, a Mátra élővilágát, illetve természetvédelmi helyzetét bemutató interaktív fal, külön terem jut az éjszakai élet és a földalatti élővilág bemutatására, míg talán a leglátványosabb elem a korhadó fatörzs makettje. Ezzel az idős fák jelentőségére hívják fel a figyelmet, bemutatva, mennyi rovar, kétéltű, kisemlős és madár számára jelenthet lakóhelyet egy korhadó fatörzs.

A körbejárható terület szélén, a „faelemek” tabletjein egy-egy élőhelyről és a kapcsolódó fajokról tudhatnak meg érdességeket a látogatók. A központban minilabornak és előadóteremnek is jutott hely, így az táborok és előadások otthonául szolgálhat. A Harkály Házban található továbbá dioráma, valamint kreatív installációk, multimédiás eszközök és érintőképernyős terminálok is helyet kaptak. A létesítmény energiaellátását 102 darab napelempanel biztosítja, ami egyszerre energiahatékony és környezettudatos megoldás.

Budapest közelsége miatt a Mátra a természetkedvelő turisták és az osztálykirándulások kedvelt célpontja. Ehhez igazodva a KEHOP-projektben felújították és modernizálták a Sár-hegy felé vezető, már meglévő tanösvényt, illetve kialakították a Cincér tanösvényt, amely a Harkály Házból indulva a Sástóig, hazánk legmagasabban fekvő taváig halad. A fejlesztések célja, hogy ne csak felkeltsék, hanem fokozzák is a természeti értékek megismerése és védelme iránti általános érdeklődést.

A program a KEHOP-4.1.0-15-2016-00032 projekt keretében európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás