Már több mint százezer felhasználója van az e-bejelentőnek

2023. 11. 14.

Az e-bejelentő néven elérhető szolgáltatásnak köszönhetően ma már egy helyen intézhetjük a közművek átírását vagy közölhetjük adataink változását a közműszolgáltatóknak. A Közigazgatás- és Közszolgáltatás-fejlesztési Operatív Program támogatásával megvalósított beruházás fókuszában az adminisztratív terhek csökkentése állt, amellyel időt és pénzt spórolhatnak az ügyfelek.

Magyarországon évente átlagosan 5,2 millió hatósági adatváltozás történik, amelyek közül mintegy négymillió esetben a közigazgatáson kívüli szereplőknél – például a közüzemi és a telekommunikációs szolgáltatóknál – is jelezni kell a személyes adatok módosulását. Mindez nem csak az érintettek számára jelent adminisztratív terhet, de a hatóságoknál és a szolgáltatóknál is nehézkessé teheti az ügyfelek kiszolgálását.

A közigazgatási ügyek intézését az elmúlt években jelentősen egyszerűsítette a magyar kormány, az e-bejelentőnek köszönhetően pedig már a közműátírási folyamatok is kényelmesebbé és gyorsabbá váltak, hiszen az egyablakos, élethelyzet-alapú szolgáltatásnak használatával nem kell az összes szolgáltatót egyenként felkeresnünk a változás bejelentéshez. Sőt, a tervek szerint az e-bejelentőhöz a későbbiekben a bankok és a biztosítók is csatlakozhatnak, ami még optimálisabbá teszi majd az ügyintézést.

Az ügyfelek számára a változások nyomon követése és kezelése nem egyszerű feladat, mert esetenként akár tucatnyi szolgáltatási szerződést is érinthet egy-egy adat módosulása, azonban szinte kivétel nélkül szankcionálják azt, ha az adatváltozásokat az állampolgárok nem jelentik be a megadott határidőn belül.

Már az egyablakos ügyintézés kifejlesztésének előkészítő szakaszában nyilvánvalóvá vált, hogy bármely, az adminisztratív terheket csökkentő intézkedés igen magas társadalmi és gazdasági hatással bír, emellett széleskörű elégedettséget eredményez. Az e-bejelentőnek köszönhetően jelentősen csökkent az eljárások átfutási ideje és költsége, ebből adódóan az ügyfelek és a szolgáltatók adminisztratív terhe is.

Az e-bejelentőhöz már több mint 180 víz-, áram-, gáz – és távhőszolgáltató, valamint telekommunikációs cég csatlakozott, és ez a kör folyamatosan bővül. A rendszerben szereplő szolgáltatók aktuális listája elérhető a https://e-bejelento.gov.hu/ honlapon, ahol a felület használatához számos segédanyag is rendelkezésre áll.

A program a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2021-00061 projektnek köszönhetően, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás