Három ultrahang készülékkel bővült a balassagyarmati kórház eszközparkja

2023. 11. 14.

Pontosabb eredményeket, célzottabb kezeléseket és gyorsabb ellátást eredményezett a Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetben elhelyezett három ultrahangkészülék, amelyeket a 2014–2020-as európai uniós támogatási időszakban, egy EFOP-projekt keretében szerzett be a balassagyarmati intézmény.

Az egészségügyi dolgozókra nehezedő nyomás csökkentése, az ellátás magasabb minőségének elérése, illetve a betegek és hozzátartozóik általános elégedettségének növelése motiválta a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézetet, amikor korszerű ultrahangkészülékek beszerzésére pályázott az Emberi Erőforrás Fejlesztési Operatív Programban (EFOP). A támogatási kérelmet 2017-ben nyújtották be, a sikeres projekt 2020-ban zárult.

Az egészségügyi intézmény három készüléket szerzett be 100 százalékos vissza nem térítendő európai uniós támogatás lehívásával. Ezeket a képalkotó eszközöket a diagnosztikai osztály, a felnőtt és gyermek kardiológia, illetve a szülészeti és nőgyógyászati osztály használja. A kiemelt szintű szülészeti-nőgyógyászati ultrahang, valamint az emelt szintű radiológiai és kardiológiai ultrahangok a mára már elavult, gyenge képfelbontású gépek helyére kerültek, ami jelentős előrelépést jelent a kórház számára.

A korszerű gépek a korábbiaknál magasabb minőségű, pontosabb diagnosztikai vizsgálatokat tesznek lehetővé az ellátási területen élő 85 ezer lehetséges páciens számára. A gyógyulási esélyek növekedésével jelentősen javul a betegellátás minősége is. A berendezésekkel a kórházi ellátás időtartama lerövidült, hiszen a pontosabb eredmények által a betegségek már korábbi szakaszukban felismerhetővé válnak, így a célzott kezeléseket is hamarabb lehet elkezdeni.

A projektnek köszönhetően már a hátrányosabb helyzetű nyugat-nógrádi járásokban is elérhetőek a korszerű egészségügyi szolgáltatások, így a régióban megvalósult a magas színvonalú, modern ellátásokhoz való hozzáférés területi kiegyenlítése. Az ellátás eredményesebb lett, ezért kevesebb beteget kell továbbirányítani más intézmények felé, továbbá a kórház költséghatékonysága is nőtt. A modern ultrahangkészülékek kezelése könnyebb, és kevesebb időt vesz igénybe, ezzel a dolgozókra nehezedő nyomás is csökkent. Az EFOP-projekt minden tekintetben növelte a balassagyarmati Dr. Kenessey Albert Kórház és Rendelőintézet színvonalát és megbecsültségét.

A program az EFOP-2.2.20-17-2017-00035 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás