Nagyléptékű szennyvízközmű fejlesztés az Észak-Magyarországi régióban

2024. 05. 10.

Az Észak-magyarországi régióban jelentős értékű, meghatározó mértékű szennyvíz-beruházás sorozat zárult le a Környezeti és Energiahatékonysági Operatív Program támogatásával. A szennyvízközmű fejlesztés ugyan nem tartozik a látványos projektek közé, mégis több figyelmet érdemel, hiszen ha probléma van vele, azt mindannyian rögtön megérezzük. A településeken átívelő, több ezer embert érintő projekt hozzájárult ahhoz, hogy Magyarország régióról-régióra valósíthassa meg az uniós szerződésekben rögzített szennyvíz-elvezetési és – tisztítási helyzetének javítását.

Több éves előkészítés eredményeként nyerte el Sárospatak Város Önkormányzata konzorciumban Arló, Borsodnádasd és Füzesabony településekkel a szennyvíz derogációs pályázatot. A munkálatok szinte a huszonnegyedik órában zajlottak, hiszen Sárospatak szennyvízhálózata több mint negyven éves volt, az akkor alkalmazott modern technológia a szennyvíz erős kémiai hatásainak köszönhetően már jelentősen rosszabb teljesítményre volt képes, mint ami elvárható lenne.

Sárospatak városában a projekt keretében telephely- és hálózatfejlesztés valósult meg, melynek során több mint nyolc kilométer gravitációs vezetéket, megközelítőleg nyolc kilométer nyomó vezetéket, 377 házi bekötést és hat átemelőt létesítettek. A telepet a meglévő  sárospataki szennyvíztisztító telep infrastruktúrájának felhasználásával és új technológiai egységek létrehozásával fejlesztették.

Arló nagyközségben a projekt keretében egy teljesen új szennyvíztelepet építettek. Emellett mintegy 16,5 kilométer gravitációs vezeték, közel három kilométer nyomó vezeték, több mint 1000 házi bekötés, 18 házi átemelő, valamint hat közterületi átemelő valósult meg.

Borsodnádasd szennyvíztelepét is fejlesztették, valamint ezen felül az egész hálózatot megújították. Ezeken túl megközelítőleg 24 kilométer hosszú gravitációs vezeték, mintegy két kilométer nyomó vezeték, több mint 1100 házi bekötés, 40 házi átemelő, továbbá öt közterületi átemelő létesült a kisvárosban.

A füzesabonyi szennyvíztelep rekonstrukciója mellett a szennyvízhálózat fejlesztése is megvalósult, ami 747 méter gravitációs vezetéket, közel két kilométer hosszú nyomó vezetéket, 24 házi bekötést és két átemelőt eredményezett a városban.

Ezek a beruházások javítják a lakosság életminőségét, és jelentősen csökkentik környezetterhelést a régióban.

P1020743

kép 1 / 6

A program a KEHOP-2.2.2-15-2015-00036 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás