Online felvételi jelentkezés, igazolás beszerzés, ösztöndíj ügyintézés az Oktatási Hivatal felületén

2024. 01. 26.

Egyszerűbbé, gyorsabbá és időkímélőbbé vált az ügyintézés az Oktatási Hivatal kibővített elektronikus felületének köszönhetően. A teljes egészében európai uniós finanszírozásból, a Közigazgatás – és Közszolgáltatás-fejlesztés Operatív Program keretében megvalósult projekt eredményeképpen az oktatási ügyekkel kapcsolatos teendőket akár otthonról is bármikor, a papíralapú benyújtást mellőzve lehet elvégezni.

Az Oktatási Nyilvántartás továbbfejlesztése elnevezésű projekt céljai összhangban vannak a kormányzat azon törekvéseivel, amelyek a digitalizáció térnyerésének és kor társadalmi elvárásainak megfelelő ügyintézés biztosítására irányulnak.

Az új szolgáltatás az oktatási nyilvántartásokban szereplő legfontosabb adatokat teszi elérhetővé mindenki számára. A felület könnyen kezelhető, felhasználóbarát, ezért gyors és egyszerű ügyintézést tesz lehetővé. Ügyfélkapus regisztrációval, a biztonságos elektronikus azonosítás és hitelesítés után lehetőség van a beadványok elektronikus kitöltésére és beküldésére. A projekt eredményeként többek között lehetőség nyílik arra, hogy a felhasználók ügyintézői közreműködés nélkül igazolást tölthessenek le oktatási azonosítójukról, diákigazolványaikról vagy akár a központi felvételikre jelentkezzenek.

A megvalósult fejlesztéseknek köszönhetően a középfokú központi írásbeli felvételikre, a hat és a nyolc évfolyamos gimnáziumokba már online is lehet jelentkezni az Oktatási Hivatal felületén keresztül, emellett az állami ösztöndíjas képzésen tanuló, illetve végzett felsőoktatási hallgatók online felületen bármikor naprakész információkat kaphatnak aktuális ösztöndíjas tanulmányi és munkavállalási egyenlegükről. Ennek a funkciónak köszönhetően az ösztöndíj igénybevételével keletkező kötelezettségek már a tanulmányok alatt és munkába állás után is követhetőek. A naprakész információk birtokában a felhasználók elektronikusan adhatnak be kérelmeket.

A főbb, mindennapokban használt funkciók mellett a felületen lehetőség van az óvoda- és tankötelezettség külföldi teljesítésével kapcsolatos bejelentésre vagy a tankönyvek akkreditációjával kapcsolatos engedélyezési eljárások megújítására.

Az új rendszernek köszönhetően a hivatali folyamatok részben automatizálódnak, ami csökkenti az ügyintézői terheket, így gyorsabb ügyintézést tesz lehetővé. 

A program a KÖFOP-1.0.0-VEKOP-15-2020-00059 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben:Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás