Új termelői piac erősíti Sellye kistérségi szerepét

2024. 05. 15.

Falvainkban a piac és környezete egyfajta közösségi színtér, melynek az árusítás-vásárlás mellett komoly közösségformáló szerepe van, ezért a helyi közösségek érdekében és a települések lakosságmegtartó erejének megőrzése miatt különösen fontos működésük támogatása. Baranya vármegyében, az egyik legritkábban lakott magyar járásban található Sellye. A város, mint járásközpont eddig is fontos szerepet töltött be a térségben, most egy Európai Uniós fejlesztésnek köszönhetően tovább erősítheti térségi szerepét.

Sellyén a teljesen uniós finanszírozással megvalósított „Piac és az ahhoz szükséges alapinfrastruktúra kiépítése Sellyén” elnevezésű projekt keretében egy új energiahatékony, napelemekkel is ellátott termelői piaccsarnok épült. A kor kihívásainak megfelelő, fenntarthatóan üzemeltethető épület egész évben kulturált körülményeket biztosít az árusoknak és a vásárlóknak egyaránt, és más közösségi programoknak is helyszínül szolgálhat.

A piacon a helyi kistermelők és őstermelők által előállított termékeket, főleg élelmiszereket lehet vásárolni, ezért a beruházásnak kereslet ösztönző hatása van helyi térség termelői, kiskereskedői számára. A helyi őstermelők termékei mellett a térségben, a közfoglalkoztatás keretében előállított zöldségek és gyümölcsök is elérhetőek a piacon.

Az új épület mellett, a megközelíthetőség javítása érdekében megfelelő mennyiségű parkolóhely is kialakításra került, így a környező településekről autóval érkező vásárlók is kényelemesen letehetik gépjárműveiket a piac közvetlen közelében. Ez azért is különösen fontos, mert az új piac épület akadálymentesített, így a mozgásukban korlátozottak is nehézségek nélkül látogathatják az új közösségi piacot.

A projekt jelentősen hozzájárul a Terület- és Településfejlesztési Operatív Programnak ahhoz a céljaihoz, hogy megvalósuljon a helyi közösségi szolgáltatások fejlesztése és a lokális társadalmi együttműködés ösztönzésével növekedjen a település népességmegtartó ereje.

A fejlesztés a TOP-1.1.3-16-BA1-2017-00006 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás