Vidra Verdával megismerni a vizek, gyepek és erdők világát? Igen!

2023. 06. 22.

Néhány éve zárult le a kisvízi élőhelyek védelméről szóló projekt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóság működési területén. A fő cél volt a Mátra, a Keleti-Cserhát és az Ipoly-völgy vizes és vízi élőhely hálózatának fejlesztése. 

A klímaváltozás miatt a vizes élőhelyek szerepe és védelme felértékelődik. A leginkább a kisvízi élőhelyek sérülékenyek, így az élőhelyek állapotának javításával, új élőhelyek létrehozásával a projekt hozzájárult a megmentésükhöz.

Ha azt mondjuk vidra, mindenkinek beugrik, egy a vízben és a szárazföldön is otthonosan mozgó játékos állat. Ha azt mondjuk verda, akkor pedig persze, hogy egy négykerekű. De, hogy is jön össze a vidra és a verda? Nagyon egyszerűen, ugyanis továbbra is töretlen a népszerűsége a Bükki Nemzeti Park Igazgatósága által üzembe állított guruló természetlabornak, a Vidra Verdának, amely gyermekek számára nyújt különleges lehetőséget arra, hogy jobban megismerjék a természetet. A végrehajtott beruházás keretében a Mátrában 189, és Cserhátban 15 kisvizes élőhely kialakítására, illetve helyreállítására került sor, ezzel a különböző európai közösségi jelentőségű hal-, kétéltű- és hüllőfajok, továbbá fokozottan védett kétéltű- és szitakötőfajok életfeltételei váltak kedvezőbbé. 

A projekt keretében elkészült egy Natura 2000 területeket népszerűsítő mobil kiállítás, egy ismeretterjesztő természetfilm és a kétéltűeket, illetve a projektet bemutató kiadványok. A fejlesztés különleges eredménye a Vidra Verda nevű oktatóbusz, mely gyermekek számára nyújt különleges ismeretszerzési lehetőséget. Gyakorlatilag egy mozgó természetlaborról van szó, ami a természetben tanít a természetről, hiszen, mint azt a Bükki Nemzeti Park Igazgatóságánál mondják: Élményből ismeret mindenkinek! A Vidra Verda segítségével lehetőség nyílik arra, hogy élményközpontú terepi foglalkozások keretében a gyerekek közelebb kerüljenek a természethez. A csoportmunka terepi vizsgálódásból (állatok begyűjtéséből, illetve meghatározásából), a látottak közös megbeszéléséből, valamint a tudást elmélyítő játékokból tevődik össze. A guruló természetbúvárral 2022-ben több mint 5 000 főt értek el 57 helyszínen. A Vidra Verda a „Természetiskola minősített mobil programja” minősítéssel rendelkezik. 

A Bükki Nemzeti Park Magyarország egyik legnagyobb és legszebb természeti kincse. A Bükk-hegységben elhelyezkedő park gazdag biodiverzitással és lenyűgöző tájjal büszkélkedik, ahol védett növény- és állatfajok otthonra találnak. Az egyik legnagyobb vonzerő a parkban az ősi Bükk erdő, amely több mint 9000 hektáron terül el és több, mint 200 éves fák ezreivel rendelkezik.

Nézd meg a projektről készült kisfilmet:

A fejlesztés a KEHOP-4.1.0-15-2016-00058 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás