Világszínvonalú eszközök a szakképzésben

2023. 09. 29.

A gazdaság fokozatváltását támogató innovatív képzések címmel, kilenc helyszínen valósította meg projektjét az Innovatív Képzéstámogató Központ. Ezek közül a Győri Szakképzési Centrum a hazai szakképzés egyik fellegvára, ahol – a digitalizáció jegyében – a diákok tanulási folyamatait nagymértékben segíti az a tíz darab, rendkívül modern gyártás-szimulációs eszköz, amelyet az Európai Unió támogatásával szereztek be. A 2014 és 2020 közötti uniós támogatási időszakban megvalósított beruházás hozzájárul a hazai gazdaság fejlődéséhez, illetve Magyarország versenyképességének növeléséhez.

A nagyszabású projekt célja a szakképzés megújításában való aktív részvállalás, az akkreditált vizsgaközpontok és ágazati képzőközpontok rendszerének kialakítása, és képzési programok, tartalmak fejlesztése.

A projekt egyik megvalósítási helyszínén, a Győri Szakképzési Központban tíz gyártás-szimulációs oktatóberendezés segíti a diákok tanulási folyamatait. A világszínvonalú eszközök az IPAR 4.0 program minden funkcióját ismerik, összesen nyolc gyártási elemet képesek szimulálni. Az Európai Parlament korábbi állásfoglalása szerint az IPAR 4.0 a termelési folyamatok olyan szervezése, ahol az eszközök önállóan kommunikálnak egymással, és ezzel a jövő egy olyan „okos” gyárát hozza létre, amelyben a számítógép-vezérelt rendszerek nyomon követik a fizikai folyamatokat. A gépek elsősorban az informatika-mechatronika területén támogatják hatékonyan az oktatási tevékenységet, bemutatva a gyártási folyamatot a nyersanyagok beérkezésétől egészen a késztermékig, valamint a raktározás fázisáig.

Az eszköz használatával a tanulók már az iskolában megtanulják, hogyan működik folyamat, azáltal, hogy az egész gyártássor „bekerült” a tanterembe. A diákok minden beavatkozási és irányítási lehetőséget megtanulnak, így a képzést követően hatékonyabb lehet a munkaerőpiaci helytállásuk.

A program a GINOP-6.1.10-VEKOP-19-2020-00002 projektnek köszönhetően, uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

A projektről többet megtudhatsz a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás