Megújult a vízvezeték hálózat Kecskemét és Ballószög településeken

2024. 01. 23.

Az európai uniós forrásból megvalósult fejlesztés célja a vízveszteség csökkentése, továbbá a víziközmű-szolgáltatás energiahatékonyságának növelése és a lakosságnak nyújtott szolgáltatás magas minőségének a biztosítása.

A vízhálózatok megfelelő működését jelentősen hátráltatják a fel nem tárt szivárgások és az előforduló csőtörések, mind vízmennyiségben, mind hatékonyságban. A problémák kezelésére Kecskemét és Ballószög Önkormányzata a BÁCSVÍZ Víz- és Csatornaszolgáltató Zrt.-vel közösen, európai uniós forrásból és önerőből valósította meg a „Vízveszteség csökkentés, víziközműszolgáltatás energiahatékonyságának növelése Kecskemét és Ballószög településeken” című projektet, amelynek elsődleges célja a vízveszteség csökkentése és a biztonságos vízellátás biztosítása volt az érintett terület lakói számára.

A felújítás előtt a vízhálózatban előforduló tömítetlenségek és vízelfolyások a rendszer hatékonyságát rontották, a vízcsövek állapota pedig mérsékelt egészségügyi kockázatot jelentett a felhasználók számára. A régi, rossz műszaki állapotú vízvezetékek magas kockázati besorolású azbesztcement és acél anyagú csövek voltak, életkoruk elérte vagy meghaladta a beépítéskor tervezett értéket, ezért cserére szorultak.

A modernizálásnak köszönhetően a vízszivárgások előfordulásának minimálisra szorításával csökken a vízrendszer vesztesége, a szivattyútelepek modernizálásával pedig mérséklődnek az energiaköltségek. A fejlesztések növelik a vízellátás energiahatékonyságát valamint a lakosságnak nyújtott szolgáltatás színvonalát, emellett jelentősen kisebb az esélye a csőtörések előfordulásának is.

A projekt másik fejlesztési területe a vízműtelepeket érintette. A kecskeméti kútvizek arzéntartalma jelentősen eltér egymástól, ezért a vízműtelepre érkező nyersvízhez vegyszert adagolnak, amelynek mennyisége függ a beérkező víz arzéntartalmától. Ezzel az eljárással a telepről a hálózatba kerülő víz emberi fogyasztásra alkalmas, egészségügyi kockázata nincs. Az eltérő arzéntartalmú vizek kezelése azonban energiaigényes művelet és vízveszteséggel is jár. A projekt eredményeképpen vízműtelepeken korszerű mérőeszközök telepítése valósult meg, amelyek energiahatékony működés mellett növelik a hálózati ivóvíz minőségét és csökkentik a vízkezelésből adódó veszteséget.

A fejlesztések közvetlenül mintegy 2000 lakost érintenek, közvetetten Kecskemét lakosságának fele tapasztalhatja meg a szolgáltatás színvonalának emelkedését.

DSC_0179

kép 1 / 3

A program az KEHOP-2.1.11-21-2022-00015 projekt keretében, európai uniós forrás bevonásával valósulhatott meg.

További részletek a támogatott projekt keresőben: Tovább

Hírlevél

© 2023 Fejlesztési hírek

Megszakítás